středa 22. srpna 2012

Zeroturnaround: Continous Delivery webinář

Na webináři byla ukázána jednoduchá javová webová aplikace, kde ke continous delivery používali:
Zaznameníhodné záležitosti:
  • build number propagovali do maven verze artefaktů
  • všechny buildy kromě prvního byly parametrizované build číslem prvního buildu v pipeline, čímž toto číslo procházelo přes všechny fáze pipeline
  • v Nexusu měli pro každou fázi pipeline vlastní repozitář a pokud artefakt úspěšně prošel fází, do následujícího repozitáře artefakt prostě překopírovali (tj.v posledním "ready for production" bylo relativně málo artefaktů)
  • deployovali do repa nejenom war archivy, ale i další artefakty (txt soubory) a v následující fázi je z repozitáře vybírali pomocí dependency:get
Zajímavým způsobem bylo řešené zařazení manuálního testování do pipeline: mail plugin poslal QA oddělení mail, že build je možné manuálně testovat a po otestování mají kliknout na link, čímž se spustila další fáze v pipeline (pomocí buildWithParameters?xxx=yyy).

Škaredé bylo, že build příkazy pro jednotlivé fáze byly zapsané jen v konfiguraci jenkins jobů a nebyly součástí version control.

Ve výsledku to bylo opravdové continous delivery, ale celé řešení v Jenkinsu to na mě působilo strašně na koleně spíchnutým a nerobustním dojmem. Možná to bylo tím, že to celé mělo být promo na LiveRebel a ne Jenkins, i když s Jenkinsem se na webináři strávilo zdaleka nejvíc času.

Žádné komentáře:

Okomentovat