sobota 18. června 2011

Social overdose

Mám účty na různých sociálních sítích a webech (Facebook, Twitter, Picasa, Youtube,...) a poslední dobou mě čím dál míň baví pravidelně obrážet skvadru serverů a zjišťovat, co je kde nového, kdo dal komu palec, pěst nebo kopačky. Když k tomu přidám konkrétní specifika těch sítí jako nepochopitelné řazení zpráv Facebooku nebo Twitter klienty, kteří mi na různých zařízeních (počítač/notebook/mobil/tablet) pořád do kolečka cpou jako novinky zprávy, které už jsem četl, moje frustrace dosahuje vrcholu.

Před lety byl podobný problém s blogy, a aby těchto důvodů člověk nemusel dokolečka mezi svými oblíbenými blogy pendlovat, vznikl formát RSS. Prostřednictvím něho blogy upozorňují na nové články, a uživatel upozornění nebo přímo plný článek dostane do své RSS čtečky (např. Google Reader). Samozřejmě pro web, které vlastní RSS nemají je tady RssGeek :) Nedělám si ale iluze, že by bylo možné, aby vznikl nějaký univerzální formát pro výměnu zpráv ze sociálních sítí.

Úplně by mi stačila aplikace, která by na jednom místě zobrazila novinky, fotky, linky a další obsah, co mí 'kamarádi' do těchto sítí zadají. Také by měla zobrazovat, jestli můj obsah dostal palec, hvězdičku, retweet nebo podobně. Aplikace by odlišila už přečtené zprávy a decentně by zobrazila různé notifikace nebo zprávy méně důležité (např. odkaz dostal další palec nahoru). Měla by umět kvalitně filtrovat (např. žádná videa od uživatele X, nebo žádné twíty z tagem #xyz) a měla by se umět rozumně se vypořádávat s duplicitami (video poslané na Facebook a zároveň YouTube nebo zpráva poslaná na Twitter a zároveň na Facebook) ať už od uživatele stejného nebo více různých. Aplikace by asi měla být webová a vhodná by byla mobilní verze nebo alespoň rozhraní uzpůsobené pro mobil nebo tablet.

Velké naděje jsem vkládal do Google Buzz - ten zobrazuje zprávy z různých sítí jenomže jen od lidí, se kterými na Buzzu kamarádím a dělá tak přesný opak toho co potřebuji: místo aby objem informací redukoval je násobí. Ten stejný případ je FriendFeed. Nejblíže mým představám je Friend Stream od HTC, ale kromě jiného je jenom pro mobil.

Znáte takovou aplikaci? Pokud ne, chybí Vám? Chtěli byste takovou používat?