pondělí 16. února 2009

ČSSD Proti krizi


V rámci svého projektu "Do třiceti vyzkoušet všechno" jsem dnes vyrazil na  přednášku ČSSD Proti krizi. Velký sál B. Bakaly se nedlouho po začátku zcela zaplnil, přičemž alespoň tři čtvrtiny publika tvořili starší lidé.

Na scénu nastoupili Paroubek, Hašek a Škromach, Havel dorazil později.

Slova se ujímá Paroubek: vláda zaspala, NERV je skupina provládních lobistu a na kresleni současné situace používá nejčernější barvy, jako by nečetl výzkumy průzkumu, který říká, že kritika naprosto všeho se začíná lidem přejídat.
"Změny na ministerstvech po výměnách ministrů mi připomínají třicetiletou válku". (Ještěže nemusel komentovat personální politiku svého středočeského hejtmana.
"Progresivní zdanění je normální."
Od investičních pobídek teď ČSSD chce dokonce podporovat malé a střední podnikání, ale nesmí moc vydělávat, protože návrhy ČSSD budou financovat hlavně bohatí.
"Pro vysoké ceny energií není důvod. To je potřeba změnit!"
"Za klesající korunu může vláda!"
"ČSSD chce podporovat očana, ne podnikatele a banky jako vláda."

Nastupuje Škromach. Začíná kritikou navrhované reformy důchodového systému. Stávající systém podle něj přežil krize a války. "Snižovat sociální pojištění je špatné."
"Zvýšení podpory v nezaměstnanosti na 80% platu znamená rychlejší přestup do nového zaměstnání při ztrátě práce."
"Všechno nájemní bydlení má být regulováno. Na jakoukoli formu bydlení (nájemní, družstevní, vlastní) má být sociální příspěvek."
Škromacha jsem si situoval k těm rozumnějším lidem v ČSSD, nicméně i když nemá knírek, do úst si bohužel nevidí.

Proti krizi se už demaskovala jako agitace na volby do Evropského parlamentu.

Nastupuje Havel. "Teď už můžu říct, že s kamarády, Mertlíkem několikrát zachraňovali Českou spořitelnu a Komerční banku." Podle Havla je špatně, že když je někdo nemocný, tak kvůli poplatkům nic neušetří.


Hašek: "Pokud ODS nebude v parlamentu hlasovat pro zrušení poplatků, končí na Jižní Moravě v koalici."Každé Haškovo úderné prohlášení (zachráněna úrazovka, placení poplatků,...) následuje potlesk. "Každý měsíc krajská rada vyjede na debatu mezi lidi!" (potlesk) Hašek je opravdu rétor. "Vy jste v referendu rozhodli, že poplatky nechcete!" A taky demagog nebo je mimo. Nebo obojí.

Pak přišel čas na dotazy z publika, ale po chvíli je jasná podobnost s internetovými diskuzemi, případně pořady Míši Jílkové, takže jsem poněkud předčasně opustil své místo a aspoň se vyhnul frontě u šaten. Po cestě sem ještě splnil občanskou povinnost a upozornil hlídku městské policie na tři auta s pražskou poznávací značkou parkující na chodníku před Bakalovým sálem.

středa 11. února 2009

Spořicí účet Genius Plus? K ničemu

GE Money Bank nabízí spořící účet Genius Plus, na kterém upoutá nejvýhodnější úročení: 3,6%. To je ale asi tak všechno. Pevná úroková sazba platí jen do dubna, pak se mění na vyhlašovanou, a navíc ji dostanete jen při minimální úložce 40 tisíc korun (jinak je úrok 0,1%). Zdarma je jedna příchozí a tři odchozí transakce.
Pro klienty GE Money Bank založení účtu může být znouzecnost, ale ostatní by se měli asi poohlédnout po skutečných spořících účtech.