pátek 22. února 2008

Datum 7. ledna 1996 má zpráva, v níž (jakýsi) Larry Page žádá o radu s aplikací naprogramované v Javě, která prochází Internet a stahuje stránky.
Larry neobdržel žádnou odpověď nakonec odpověď obdržel a mě by zajímalo, jestli se mu tu aplikaci povedlo dokončit...

čtvrtek 21. února 2008

Velký bratr Google

Dnes se jeden dotyčný hrozil nad tím, že používám službu Google Bookmarks (umožňuje přístup k záložkám v prohlížeči z více počítačům, záložky je možné prohledávat,...) a vysvětloval, že on by si účet pro přihlášení do Google nikdy nevytvořil a díky tomu ho Google nemůže sledovat. (Občas je milé zjistit, že je někdo paranoidnější jak já.)
Ale většinou jsou lidé méně paranoidní, že. Google Health je služba pro uchovávání a správu lékařských záznamů a po jejím ročním zkušebním provozu ji teď začne využívat Cleveland Clinic pro nejméně 1500 pacientů. Kam se hrabe Internetová zdravotní knížka...

To mi připomnělo, že jsme tuhle s Klegošem vymysleli skvělý projekt s pracovním názvem Věci poslední, kde by člověk nachystal instrukce pro dědice: od požadované skladby na pohřeb, po čísla účtů, pojistek a smluv, s informačními stránkami hospiců, s fórem, poradnou... Prima nápad na start-up, který by právě Google mohl koupit a provozovat jako doplňkovou službu k Google Health třeba pod názvem Google Death.

úterý 19. února 2008

Softwarové noviny

Softwarové noviny bylo vydavatelství, které od roku 1992 vydávalo stejnojmenný měsíčník, který se dle mého názoru od ostatní konkurence odlišoval tím, že byl postaven na výrazných osobnostech (Petr Koubský, Ivan Straka, Bohumil Herwig), a pro mě osobně významný tím, že jsem ho měl několik let předplacený a dokonce jsem jednu dobu uvažoval o tom, že bych v něm rozvíjel svou novinářskou kariéru.
Roku 1999 předal Petr Koubský šéfredaktorské křeslo Ivo Minaříkovi a začal se věnovat projektu Inside - (cenově) prestižního měsíčníku kombinovaného s týdenní informační službou.
Měsíčník Softwarové noviny se v roce 2005 z mě ne zcela jasných důvodů přejmenoval na Click! a s úvodem roku 2008 přichází změna daleko závažnější. Vydávání Click!u přebírá vydavatelství Grafika Publishing (které tuším nevydává žádný tištěný titul, ale provozuje několik internetových serverů) a Inside společnost Westminster.
Petr Koubský z Inside odchází a na jeho místo šéfredaktora nastupuje Lukáš Kříž, kterému jako redaktor sekunduje (dramatická pauza) Daniel Dočekal. Dočekal se také stará o nový web Inside, jehož převzetí bylo snad nějakým způsobem dramatické ("nebyl přístup k databázi, web si nový vlastník musel postahovat").
Společnost Softwarové noviny se pod vedením svého ředitele a vlastníka Michala Tomáše prý nadále hodlá věnovat oblasti "marketingových brožur a speciálních odborných akcí". Čemu se bude věnovat Petr Koubský se mi nepovedlo zjistit, ale nepředpokládám, že novináři jeho kvalit bude stačit psát skripta pro VŠE, kde mimo jiné učí.

I když předplatitelem Softwarových novin/Click!u už dlouho nejsem a Inside jsem nikdy nebyl, neubránil jsem se nezamáčknout slzu...

středa 13. února 2008

Právo a pořádek

Dnes jsem navštívil svého kamaráda, bývalého spolužáka, dnes doktora právních věd, aby mi poradil. Octl jsem se totiž v situaci, kdy jsem jako mezi mlýnskými kameny - znesvářenými stranami - a vzhledem k tomu, že se nejedná o prkotinu, nerad bych jednu ze stran poškodil a uvrhl tak navíc i sebe do problémů.
Situaci podrobil právnímu rozboru a jeho roz(h)řešení bylo pro mě neuvěřitelné (volně cituji): "Ať uděláš tak nebo tak, je to právně obhajitelné. Takže si vyber co je lepší pro tebe a podle toho se zařiď".
Vím co se říká o právnících (dva právníci - tři právní názory), ale jeden právník a dva názory? Dosud jsem žil v domnění, že se člověk může zachovat buď správně nebo špatně, buď podle práva nebo proti němu, a proto situace, kdy se zachovám tak nebo o 180° jinak a přitom pokaždé v souladu s právem, je pro mě opravdu nová.

pondělí 4. února 2008

Spořící účty: ING konto, mBank eMax a Fio konto

Nechat peníze zahálet na běžném účtu, kde jejich hodnotu jen snižuje inflace a bankovní poplatky, není rozumné. Společným jmenovatelem porovnávaných spořících účtů jsou následující vlastnosti:
  • založení i zrušení je zdarma
  • příchozí i odchozí platby jsou také zdarma
  • peníze je možné vybrat kdykoli, neexistuje nic jako výpovědní lhůta
  • nabízí zajímavý úrok kolem 3%
ING konto
  • úroková sazba 3,25%
  • odchozí platby na účty v ING a až na 3 účty u libovolné banky
  • jednorázové a trvalé příkazy, inkaso z účtu (ne SIPO)
  • možnost založení libovolného počtu samostatných účtů
  • vklady do výše 20.000 EUR pojištěny v rozsahu 100%, na dalších 20.000 EUR bude poskytnuta kompenzace ve výši 90% této částky
mBank eMax
  • úroková sazba 3,5%
  • odchozí platby na libovolný účet
  • možnost platební karty Visa Electron
  • možnost založení až 4 samostatných účtů
  • vklady do výše 25.000 EUR pojištěny na 90%, prvních 1.000 EUR do plné výše


Fio konto
  • úroková sazba 3,5%
  • odchozí platby na libovolný účet ve Fio a na jeden účet u libovolné banky
  • jednorázové nebo trvalé příkazy (ne inkaso a SIPO)
  • možnost založení libovolného počtu samostatných účtů
  • možnost platební karty Maestro Chip zdarma
  • vklady do výše 25.000 EUR pojištěny na 90%
Pro majitele účtu v mBank nebo Fio je asi volba jasná: okamžité převody mezi spořícím a běžným účtem je výhoda, která se těžko překonává. Pro ING hovoří nejvyšší pojištění, zatímco pro druhé dva konkurenty třeba možnost vydání platební karty ke spořícímu účtu.

(aktualizováno 25. 8. 2008, aktuální úrokové sazby v článku srovnání úročení)