středa 20. prosince 2006

Kachličky do koupelny

Protože se mi od ctěného čtenářenstva doneslo, že některá témata na mém blogu jsou méně přístupná široké veřejnosti, dnes bude téma určitě pro všechny.
Do konce roku si musíme koupit kachličky Rako, takže právě nastal ideální čas na výběr. Z obkladaček řady Samba jsme vytvořili první variantu:

Ty tři roztomilé proužky kupodivu stojí víc, jak zbytek obkladaček, takže jsme je zkrouhli na jeden. Je to sice peněženka friendly, ale ta strakatá mi tam trochu chybí:


Mám trochu strach, že když už to máme tak pěkně nachystané, tak kachličky určitě nebudou, nebo bude jinej průser. Pokud bysme je náhodou dostali, tak už je zbývá jen nalepit a koupit na vanu zástěnu. No vlastně je toho víc: odbat starý kachličky a dlažbu, udělat novej přívod vody do bojleru a k záchodu, vytahat ze zdi dřevěný špalíky a jednu zbytečnou trubku.

Roztomilé modely jsou vytvořené v cool programu Google SketchUp.
V komentářích máte poslední šanci změnit vzhled naší koupelny!

sobota 16. prosince 2006

Java 6

Vyšla Java verze 6, a je toho plný Internet. Via Java podcast #3 benchmark nového Sun JRE 6 versus verze 5 od IBM, Bea a Sun. Kdypak budou balíčky pro Debian?

Zásadní události tohoto týdne

Podle vyjednaných podmínek přistoupení k EU se od začátku příštího roku nesmí pro pomazánkové máslo používat název máslo (má méně jak 39% tuku). Kromě toho, že se na tuto záležitost vybodli vyjednavači, nikdo se neobtěžoval v souladu s dojednanými podmínkami změnit zákon o potravinách a vyhlášku o mléčných výrobcích. Aktuálně.cz to vidí tak, že Brusel zakáže pomazánkové máslo.

Šokující zprávu přinesly Lidové noviny: Policie potrestala otevření dárku. Matka zavolala policii na syna, který si z úkrytu u babičky "půjčoval" herní konzolu, kterou měl dostat jako dárek. Koukám, že jsem před lety měl víc štěstí, když jsem byl odhalen při stavbě postýlky pro mončičáka, kterého jsem měl dostat k narozeninám...

Celý leden budu mít v úterý a ve čtvrtek volno! Teprve se natáčí čtvrtá řada, takže Ordinace v růžové zahradě se bude vysílat až od února.

V sobotu nad ránem byla konečně zaregistrována doména macroware.eu.

Andělé a démoni

Další kniha Dana Browna, kterou jsem před chvílí dočetl, mě dlouhou dobu odrazovala svým názvem. Nicméně když ji Bára včera přinesla domů a odkráčela péct cukroví, otevřením 580 stran tlusté bichle jsem odpověděl na otázku co s načatým večerem, a rozhodl se jí dát šanci.
Tryskem pádící děj, odehrávající se tentokrát skoro celý v Římě, opět sleduje symbologa Roberta Langdona v honbě za tajemným společenstvím dotýkajícího se samých základů katolické církve. Příběh popisující události po smrti papeže, je proti Šifře ještě o něco aktuálnější, je v něm víc nenadálých zvratů a používání CERNovských technologií až zlehka koketuje se sci-fi.
Vzhledem k tomu, že spát jsem šel v pět ráno, celou noc se mi o knížce zdálo a v poledne jsem přemohl spánek, abych ji tak za 8,5 hodiny čistého času dočetl, troufám si děj označit za poutavý. Komu se líbila Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód), toho Andělé a démoni určitě nezklamou.

pátek 15. prosince 2006

Epic Movie

Už dlouho jsem se tak nezasmál, jako u traileru na Epic Movie. Doufám, že v něm nebyly všechny vtipy, co ve filmu budou...

pátek 8. prosince 2006

Firmware II.

Pokud velectěný čtenář stejně jako já bral hlášku o firmwaru v pračce jako nadsázku, tak musím říct, že dneska u nás byl opravář praček, který se nejmenoval se Bláha a neřekl, že nám pračku zničil vodní kámen, protože je prevít (ten kámen, ne ten opravář), ale jako první věc chtěl do pračky nahrát nový firmware. No pak to ale nějak nešlo a pak si všiml, že pračka nějak pomalu napouští vodu, takže jsme vyčistili sítka, který byly zanešený vodním kamenem kvůli tomu, že máme pojišťovací ventil u bojleru blbej a na blbym místě. Tak uvidíme, jestli jsme problém vyřešili takhle postaru nebo jestli nás nový firmware nemine.

Spam letos končí

V roce 2004, dával Bill Gates spamu rok, maximálně dva: "Do konce roku 2006 bude spam minulostí." Tak to aby sis pospíšil, Bille...

úterý 5. prosince 2006

ING Konto - můj nový spořící účet

Spořící účet je něco mezi běžným účtem a termínovaným vkladem. Na rozdíl od běžného účtu se nedá používat k běžnému platebnímu styku a můžou mít nějakou výpovědní lhůtu, na rozdíl od TV se na ně dají peníze přikládat průběžně.
ING Konto je zajímavé tím, že nemá výpovědní lhůtu a nabízí solidní úrok 3%. Navíc zřízení, vedení, zrušení, příchozí nebo odchozí platby a roční výpis jsou zdarma. V čem je háček? Pokud zůstatek na účtu klesne pod 10.000,- Kč vklad není úročen. (Podmínka minimálního zůstatku pro úročení byla zrušena.) Peníze nejde vybrat hned a hotovosti, ale jen převodem.
K založení ING Konta je potřeba vlastnit běžný účet v libovolné české bance, ze kterého se pošle první vklad. Do smlouvy o zřízení je možné zadat až tři tzv. transakční účty, na které je možné peníze z konta posílat. Na jiné účty peníze posílat možné není, není možné z konta platit inkaso (SIPO) a také není možné provádět žádné hotovostní transakce, ani vklady ani výběry. Pohyb peněz směrem na účet omezený není, ING konto má vlastní číslo účtu, takže kdokoli na něj může poslat peníze (např. jde si na něj nechat posílat výplatu). Na transakční účty je možné posílat peníze jednorázovým příkazem, trvalým příkazem, je možné transakčnímu účtu umožnit inkaso a pokud to ve své bance povolíte je možné z něj peníze jednorázově nebo trvale inkasovat.
ING Konto je možné si založit na pobočce ING (v Brně na rohu Masarykovy a Orlí) nebo po Internetu. Před založením konta je vhodné prozkoumat stránku se speciálními akcemi. K založení je hlavně potřeba vědět číslo jednoho až tří transakčních účtů. Po vyplnění formuláře na Internetu obratem přijdou dokumenty, které je nutné podepsat, přiložit kopii občanky a řidičáku a výpisu z účtu (ten jsem měl jen elektronický poslaný emailem, ale nebyl problém). V případě návštěvy pobočky tenhle krok odpadá, není potřeba výpis z účtu a navíc nehrozí, že z ING zavolají a řeknou, že kopie dokladů není čitelná, jako se to stalo mě. (Potom jsem stejně doklady pro jistotu odnesl k okopírování na pobočku.)
Potom už zbývá jen počkat (bohužel cca 2 týdny) na obyčejný dopis s klientským číslem a potom doporučený dopis s PINem a heslem. Všechno je potřeba k přihlášení do internetového bankovnictví (heslo jako jediné se dá změnit), jinak bankovnictví není jinak chráněno (certifikáty, SMS,...), dostatečná ochrana je ta, že peníze není možné poslat jinam než na transakční účty.
Peníze na ING Kontu jsou pojištěny podle nizozemských předpisů do výše 100% ale maximálně 20 tisíc euro, což se trochu liší od pojištění u českých peněžních ústavů, kde je pojištění do výše 90% a maximálně 25 tisíc euro.
Nechávat volné peníze na běžném účtu je dobré tak k tomu, aby se o ně postarala inflace (loni 1,9%, letos okolo 2,9%). ING Konto peníze zajímavě úročí a peníze jsou neustále k dispozici. A bez poplatků :)

neděle 3. prosince 2006

Firmware

Firmware je speciální software pevně svázaný s určitým hardwarem. Už jsem v životě upgradoval firmware v počítači, bezdrátovém routeru, telefonu a viděl jsem to u auta. Dneska jsem poprvé v životě upgradoval firmware v DVD přehrávači. Děkuju za optání, české titulky už nezlobí.
Taky nám trošku blbne pračka. Přemýšlím, jestli se mám taky pídit po firmwaru nebo na to jít postaru -- jako když jsem tenhle týden (taky poprvé v životě) opravil kapající kohoutek. (Aktualizováno 8.12.)

sobota 2. prosince 2006

Adventní věnec

Zítra je první adventní neděle a na ČT dávali reportáž o nebezpečí požáru adventních věnců. Loni hasiči vyjížděli k 9 požárům, rok 2004 byl mnohem horší: 28 požárů a jeden člověk zemřel. Minulý rok hořel přímo na Štědrý den i u nás. Problém je v tom, že většina prodávaných věnců jsou dekorace a svíčky na nich nejsou určené k zapálení. Důležité je, aby mezi svíčkou a věncem byla nehořlavá podložka (kolečko s bodcem), a také od zapálených svíček neodcházet (to zachránilo i nás).