pondělí 28. srpna 2006

PPL

Prý mě řidič ze zásilkové služby PPL (kterou mimochodem před nedávnem koupila Deutche Post - DHL) nezastihl, takže mi nemohl doručit zásilku pro kamaráda Mendlajze. Protože ale na ní má eminentní zájem (Mendlajz, ne ten řidič), a nechtěl jsem ho nechat čekat až do zítřka, nezbylo mi nic jiného, než se vypravit do slatinského depa 06 a zásilku vyzvednout osobně.
Nebudu zbytečně napínat -- dispečer 20 minut lítal po hale, ale můj balíček nenašel. Když se tak dívám na tu fotku (kterou jsem udělal v nestřeženém okamžiku), tak se mu ani nedivím...
To je ale divná domácnost -- všude samý balíky...
Takže jsem šel domů s prázdnou.

Jak probíhá vývoj softwaru

neděle 27. srpna 2006

Socdem vlády v číslech


růst HDPdeficit (mld)deficit %sociální výdaje (mld)z toho: starobní duchody (mld)úroky ze státního dluhu (mld)
19991,3%27515%26112419,5
20003,6%33221%28013119,8
20012,5%40522%29914119,2
20021,9%44510%31015113,4
20033,6%55324%35715618,6
20044,2%65919%36716329,0
20056,1%76216%38117625,4
20066,2%85512%404
39,0
2007


474
48,0





Zeman (1999-2002), Špidla (2002-2004), Gross (2004-2005), Paroubek (2005-2006)
Zdroj: MF Dnes

pátek 25. srpna 2006

Sdílejte co chcete, s kým chcete

Pro mě neuvěřitelný hype se šíří kolem česko-anglického programu na sdílení souborů AllPeers. Je založený na protokolu BitTorrent a jeho výhodou je, že si uživatel může přesně zvolit, které soubory bude sdílet se kterými uživateli. Osobně ale vůbec nechápu smysl tohoto projektu a už vůbec nechápu, proč je realizován jako rozšíření do prohlížeče Firefox.
Když chci sdílet nějaký obsah s více lidmi, tak mi většinou nevadí, když se k němu dostane i někdo jiný, a možností mám už dnes spousty. Pokud mám nějaké fotky, které chci ukázat ostatním, tak použiju Picasa Web nebo Flickr. Pokud chci vystavit nějaké video, tak použiju Google Video nebo You Tube. Pokud jde o volně šířitelný program, pošlu link přes ICQ nebo dám zápisek na blog. Ten zbytek vyřeším prostě posláním emailem.
Napadá mě jediné použití: pokud bych chtěl stahovat ne-volně šiřitelný software nebo sdílet filmy, tak v "běžných" sítích jako je DC nebo BitTorrent riskuji, že mě teoreticky může "někdo" vyhmátnout (už se v Americe stalo), což v případě sdílení jen s konkrétními vybranými lidmi nehrozí. Je tohle segment, kam AllPeers míří?
Použití BitTorentu na mě dělá dojem snahy svézt se na popularitě P2P (např.: sítí BitTorrent bude Warner Bros distribuovat své filmy a televizní pořady nebo P2P sítí Steam se distribují hry série Half-Life), protože síla BitTorrentu se projeví tehdy, když si velké množství uživatelů chce naráz stáhnout to určitý velký balík dat.
Na otázku, proč je AllPeers rozšíření do Firefoxu autoři uvádějí: "Vytváříme nový zážitek z prohlížení webu, který maže hranici mezi obsahem z webu a obsahem od přátel a rodiny." (We are constructing a new web browser experience (sic!) that blurs the line between normal web content and content that comes from your friends and family) a "Uživatelské prostředí samostatného programu... by bledlo ve srovnání s plně vybaveným browserem" (A standalone client, you get... a user interface that pales in comparison to a fully-featured web browser). Uznejte, že takové žvásty by nevygeneroval žádny web 2.0 buzz generátor. Snad to ví aspoň autoři nebo ti, co je platí, když už podle svých stránek nemají představu o tom, jak na svém produktu budou vlastně vydělávat. Úvaha, že budou brát provizi z toho, že si lidé budou vzájemně obsah prodávat (By allowing people to sell or buy their content under their own terms), mi totiž přijde jednoduše směšná.
UPDATE: An Indepth Look at AllPeers a odpověď AllPeers: Sdílení nelegálního obsahu je zakázáno v podmínkách použití a obchodní model máme skvělý, ale ještě ho nechceme zveřejňovat.

Nový blogger a kterak se zbavit té horní lišty

Tak už mám nový Blogger in Beta! Bára taky a od té doby nemá blog. Štěpánek nebude mít nový Blogger než se zbaví Leničky (Beta se nemá ráda s teamovými blogy).
Na staré verzi Bloggeru se mi jako dlouholetému uživateli (since 2002) nezobrazovala ta horní otravná lišta, což se v novém Bloggeru změnilo...
Ve starém Bloggeru se jí dá zbavit tak, že se v šabloně (Template) do CSS stylu přidá:
#navbar-iframe { display:none; }
V novém Bloggeru (s novými šablonami) jsem to udělal tak, že jsem si do pravého sloupce přidal textové políčko "Feedy": v Tempate - Page Elements se přidá další element (Add Page element) , vybere se Text a v HTML módu se na konec textu přidá:
<style>#navbar { display:none; }</style>

V obou případech se tak přes CSS zakáže zobrazování té lišty.

UPDATE2: ty nové šablony jsou vůbec lišácké: tváří se hrozně vychytaně, ale nedá se nastavit ani podrtžení odkazů, barvy fungují jen někde,...
UPDATE3: převod na nový Blogger rozhodí diakritiku v šablonách. V názvech rubrik (labels) nefunguje diakritika (rubrika se tváří jako prázdná), tohle je popsané v chybách.

Azyl

Blogger a Googlem dělají všechno proto, abych je oba začala okázale ignorovat, založila si nový poštovní účet na Emailu nebo na Postu a přeložila svůj blog na Bloguje.cz nebo Pooh.cz.
Marťásek byl moc hodný a poskytl mi azyl tady u něj, ale ještě jedna "můžeš si za to sama" odpověď od Blogger Support a emigruju.

středa 23. srpna 2006

Web 2.0

V roce 2000 praskla internetová bublina. Internetové projekty se rodily jakou houby po dešti, investoři do nich investovali obrovské peníze, akcie firem na burze rostly do závratných výšin... a pak se ukázalo (respektive došlo to i investorům), že je to jenom bublina, že ony firmy nemají šanci nikdy vydělat do nich investované peníze, a bublina se jménem .com (dot com) praskla.
Nicméně už uplynula nějaká doba, ztráty jsou zalepeny a přichází další vlna, tentorkáte s názvem Web 2.0.
Ke svezení na této vlně potřebujete několik zásadních věcí:
  • především název firmy (tenhle generátor mi na pár kliknutí vymyslel cool názvy jako Infodidoo, Zimkoya, Tivootix nebo Rititix a zároveň taky vymyslí, čím se firma bude zabývat)
  • firemní logo (z něj je tenhle obrázek)
  • dobrý business plán
  • až bude všechno hotovo, výsledek zkontroluje Web 2.0 validátor
(Za odkazy vděčím Patricku Zandlovi a Štěpkovi.)

Aby toho nebylo málo, tak generátor log jsem už na jeden projekt, kde byla potřeba nějaká provizorní grafika, použil.

Doporučená literatura: Web 2.0 je bullshit, Jeffrey Zeldman: Web 3.0

úterý 22. srpna 2006

Děti a rodina

Spolužačce Pavle se narodila Bára (takže Máma je teď máma), spolužák Mendlajz to čeká za dva měsíce a včera jsem se dozvěděl, že můj dobrý kamarád Zámoš (!!!) se v říjnu žení (omlouvá ho jen to, že nás pozvali).
Otázku "A co vy?" slýchám několikrát týdně, ale teď mi někdo (bohužel si nemůžu vzpomenout kdo), poradil geniální odpověď: "No, už to bylo -- my jsme tě nepozvali?"

sobota 19. srpna 2006

Kursk

Když se řekne Kursk, tak se mi vybaví spíš neslavně proslulá ponorka, ve které se za mohutného přispění ruské admirality utopilo 118 vojáků, ale už dříve tohle ruské město bylo známé tím, že u Kursku v roce 1943 proběhla největší tanková bitva druhé světové války (2200 tanků za Němce a přes 3500 tanků za Rusy). Dneska u Lysic proběhla její rekonstrukce a na ni jsme se se Zdenálem vypravili.
Pořadatelé lišácky avizovali začátek akce na osmou hodinu ranní, ale na místě jsme se dozvěděli, že bitva bude probíhat "po obědě". Takže jsme měli dost času obejít stánky, sledovat davy valících se lidí a zařídit dobití mojí baterky do foťáku, u příjemných chlapců točících pivo. Víc času si ale měl nechat Zdenál na frontu na smažák, protože v ní strávil celkem hodinu a čtvrt (takže ani nestihl začátek bitvy ve dvě hodiny :)
Nával lidí nám pak dal taky zabrat ještě při návratu -- odjezd z parkoviště nám trval dobrou hodinu.

kursk
Aug 19, 2006 - 134 Photos

Jsem nemocný!

Mé dlouhodobé podezření, že mi něco je, se potvrdilo. Jsem nemocný! Pan doktor Hartl mi včera večer po důkladém vyšetření řekl o co jde: ta divná věc u pravého žebra je fibrom. Nedá se nijak léčit jen operovat. Je velkým štěstím a náhodou, že tahle diagnóza není smrtelná a podle všeho umřu na něco jiného...
Poznámka: Tímto bych chtěl dementovat předchozí zprávy, které hovořily o tom, že moje onemocnění se jmenuje fibron.

pátek 18. srpna 2006

Ikony

Ikony k volnému použití:

Legenda

Do restaurace Legenda na Jiráskové chodím poměrně často. Mám ji nejblíž ze všech hospod, takže tam skoro každý den chodím na meníčko a kupříkladu včera jsme tam byli s klukama z gymplu. V pozvnesené náladě jsme vtipkovali s vrchním ("Můžu vás poprosit o zaplacení?" "Tak poprosit můžete..." :) takže mě ani nepřekvapilo když mi to vrchní zas dneska na obědě vracel ("Jedničku a velkou kofolu." "A šest piv?"). Co mě ale překvapilo, byla doma zapomenutá peněženka.
(Už jednou se mi něco podobnýho stalo, ale to byla v Brně Bára, která pracuje jen kousek, a která mě přišla zachránit.)
No, když jsem vrchnímu (když došlo na placení) s tragickým výrazem oznámil, že "mám takovej problém...", smál se tak, že si musel sednout na židli...
Ale dobře to dopadlo, peníze mám donést v pondělí.

čtvrtek 17. srpna 2006

Vypalovačka

Vypalovačku ve stolním počítači jsem kupoval před dlouhými třemi lety a byla to jedna z prvních DVD vypalovaček za rozumnou cenu (cca 3.000 Kč) a až na to, že není moc rychlá, nemá žádných závad. Ale v poslední době slevnily dvouvrstvá DVD+R média -- rychlost 2,4 za 60 Kč je už použitelných na zálohování velkých filmů a her, a tak jsem se začal poohlížet po novějším modelu.
Rychlé dvouvrstvé vypalování a LightScribe (kreslení do horní strany speciálních médií) splňují HP DVD-Writer dvd840i, LG GSA-H20L a Samsung SH-S162S, z nichž asi nejlíp vychází ta LG. Recenze na ni vyšly na CDR a Světě Hardware.
Jenom škoda, že LightScribe média jsou 2x dražší než normální a Dual Layer médium LightScribe není snad žádné.

středa 16. srpna 2006

Jola

jola
Aug 16, 2006 - 20 Photos

Jola je sportovní plachetnice s oblým dnem (a není na obrázku!), a když jsme s mým kamarádem Jirkou Šímou (jak říká Bára, sic!) přišli na přehradu, tak se nám vyjímal pohled hlavně na to oblé dno -- lodníci nezvládli úhyb parníku a tak se nám výlet změnil v záchrannou akci.

pondělí 14. srpna 2006

V hospodě

Štěpán: "To je drsný, jak teď všichni blogujou!"
Brťas: "Co je to blogovat?"

UPDATE: Už bloguje i íránský prezident Mahmúd Ahmadínedžád!

neděle 13. srpna 2006

České dráhy

rok cestující (mil) výsledek (mld Kč)
1993 242,2 -3,2
1994 228,7 -2,7
1995 226,0 -3,1
1996 217,2 -4,7
1997 202,9 -4,7
1998 182,0 -3,4
1999 175,0 -4,0
2000 182,6 -4,9
2001 188,3 -4,1
2002 174,5 -4,8
2003 172,0 -0,9
2004 178,9 -0,6
2005 179,0 -0,6

České dráhy vznikly v roce 1993, v roce 2003 z nich stát udělal akciovou společnost a dluhy převzal, hromadění ztrát ovšem pokračuje. V každém z let 2005 a 2006 dostaly dráhy dotace kolem 7 miliard korun. Součet ztrát a dotací už převyšuje 100 miliard korun.
Dotace, ale dostávají všichni dopravci. Jen krajské úřady pošlou silničním a železničním dopravcům dotace ve výši přes osm miliard korun.
zdroj: MF Dnes

sobota 12. srpna 2006

Jak na komentářový spam

0. CAPTCHA - to je takový ten pokroucený obrázek, z něhož se musí číslo opsat do políčka formuláře. Je vhodné zkontrolovat, zda nehodláte použít systém, který je možné automaticky prolomit (PWNtcha, Gimpy, aiCaptcha).

1. do formuláře přidat políčko, kam musí návštěvník vyplnit řešení jednoduché matematické úlohy (nebo jiné otázky). Zadání ale nesmí být pořád stejné, musí se náhodně měnit!

2. do formuláře přidat políčko, které se přes CSS skryje, s poznámkou, že se nemá vyplňovat (kdyby CSS regulérnímu návštěvníkovi nezafungovalo). Protože někteří roboti vyplňují jen políčka s názvy, která znají, je dobré nastražit návnadu v pojmenování políčka třeba názvem "email".

3. do formuláře se přidá políčko jako v případě (1), JavaScriptem se vyplní správná odpověď a políčko se skryje. Velká výhoda je, že naprostá většina návštěvníků se zapnutým JavaScriptem nic nepozná a ten zbytek se holt trošku pocvičí. Zatím roboti neumí JavaScript, takže to funguje.

Pozor v případě, že už spam přes skript zpracovávající formulář chodí: tam si robot nemusí změny formuláře vůbec všimnout a bude vesele odesílat spam dál.

4. na komentářový spam se zaměřují speciální softwary, které se dají jako pluginy integrovat např. do blogovacího systému: Akismet, Bad Behavior, Spam Karma.

čtvrtek 10. srpna 2006

Karneval bude koupen UPC

Finanční noviny píší o tom, že Karneval bude na konci října koupen UPC. Doufám, že se spojení neprojde u antimonopolního úřadu, protože Kareval zatím poskytuje lepší služby a monopol by nikomu neprospěl.
(pod čarou:)
Nepřestává mě fascinovat čeština: když se napíše Karneval koupí UPC, tak kdo koho teda kupuje? :)

středa 9. srpna 2006

Big Lebowski

Big Lebowski je můj nejoblíbenější film. Někdo vyrobil ultra zkrácenou verzi, která je f*cking good! Na DVD jsem ho dostal od Báry k narozeninám, a protože rodiče, bratr a strejda můj nejoblíbenější film neznají, moudře jsem rozhodl, že nutně musí podívat. Až tehdy jsem si uvědomil (a dneska při zkrácené verzi znova), kolik se v něm říká sprostých slov... I když v původním znění vlastně jen jedno, ale zato mockrát.

pondělí 7. srpna 2006

Disk


V podstatě mi vlastně disk v notebooku neodešel. Jen mezi středou a čtvrtkem (26. a 27. července) začal vydávat zvláštní chrčivý zvuk a při čtení začal hlásit CRC chyby. A když to začal dělat čím dál častěji pochopil jsem, že netřeba ho víc dráždit, vypálil nejdůležitější data a jal se tuto nenadálou a nadmíru neradostnou událost řešit. Diagnostické programy na S.M.A.R.T. ukazovaly, že disk je bez problémů, Hitachi ke svým diskům diagnostický program nenabízí, ale sehnal jsem free verzi OnTrack DiskAdvisoru, který řekl, že problém je, ale neví jaký. Je fajn, že máme znalosti na podobné úrovni...
Taky jsem se od něj dozvěděl nepěknou věc: můj disk má 4200 otáček (dodnes jsem žil v domění, že je to 5400) - běžné disky do desktopů mají otáček 7200. Ani se neptám, proč je v notebooku za tak těžký prachy nejlevnější disk, co se najde...
Koupě nového disku byla trošku oříšek: v mém oblíbeném obchodě u 2,5 palcového provedení mé oblíbené značky disků se 7200 otáčkami měli napsáno "dostupnost na telefonický dotaz". Směle jsem vytočil číslo a ptal se kdy disky budou. "Nebudou, už je nebudeme prodávat", zněla odpověď. "Ale vždyť tam máte napsáno, že jsou a dostupnost řeknete telefonicky!?" "Ano, ale to je jen kvůli tomu, abyste zavolal a já vás obrátil na správnou víru." Správná víra je, že s 2,5" Seagaty jsou problémy a že si mám vybrat nejaký jiný sedmitisícotáčkový disk - a že budou už za 14 dnů...
Zachránil mě můj druhý nejoblíbenější obchod, kde jsem nakonec ve čtvtek o půlnoci vybral disk Toshiba TravelStar 80GB a začal se těšit na pátek, kdy mi z ostravského skladu přivezou ten zázrak. S myšlenkami na to, co budu dělat s volným půldnem bez počítače a kolik se na nový disk vejde filmů jsem spokojeně usnul.
V pátek odpoledne jsem už chodil jako lev v kleci, ale až kolem sedmé večer mi došlo, že disk dneska nedovezou.
V pondělí mě probudilo zvonění kurýra. Konečně! Teď už mám na disku nainstalováno skoro všechno co potřebuju, vyřešil jsem drobné problémy a všechno je báječně rychlé. Taky jsem si z deníčku mohl odškrtnout rok plánovanou reinstalaci Windows.

Doma se nám ovšem objevilo záhadné množství disků. Průzkum odhalil:
  • v koši na vadné disky Bářin 40GB a můj notebookový 60GB
  • na počítači ležící 80GB SATA (v provozu! OMG!)
  • 80GB s videodaty Popelky (někdo by měl udělat film o filmu...)
  • prázdný 60GB (!!!!???)
  • 8GB s Bářinými daty
  • naopak chybí 10GB disk
  • v počítači greeb 10+60GB (už jsme se Štěpánem začli plánovat jeho dislokaci do pražské serverovny)
V dodávce z eD přijel ještě 250GB disk pro Šímu, který mu ovšem po připojení totálně rozes... rozbil počítač (restartuje se a tuhne).

Díky volnému času a hluboké depresi jsem ovšem měl dost času na přemýšlení.
Nový disk jsem pojal jako nový rok a učinil několik (dvě) předsevzetí. Především začnu počítač používat víc jako nástroj a míň jako smysl života; konkrétně zruším RSS čtečku a/nebo z ní vyhážu nejprofláklejší média plná zbytečných článků a nechám maximálně pár zajímavých blogů. A taky budu psát emaily s diakritikou.

čtvrtek 3. srpna 2006

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)

Letní akční oddechová komedie. Bavil jsem se, ale štval mě otevřenej konec, na kterej má navázat třetí díl. Co napsat, když už to stejně všichni viděli? :)

Hodnocení: ****
(* - naprostá hrůza, ** - ztráta času, *** - dobrej film, **** - šel bych znova, ***** - musím si pořídit)